Herdenkingsdienst

Wij gaan nooit voorbij, wij niet.

Herdenkingsdienst van hospice De Vier Vogels

In de Kerk van de Doopsgezinde Gemeente Rotterdam is ook dit jaar de herdenkingsdienst van het hospice gehouden voor de nabestaanden van de tussen mei 2012 en juni 2013 overleden bewoners. Ook op ons, vrijwilligers en andere medewerkers van de Vier Vogels maakt deze herdenking grote indruk.

 

Als iedereen binnen is en voorzien van koffie of thee wordt er een pianostuk gespeeld. Hierna verwelkomt Karin, één van de coördinatoren, iedereen terwijl de vogelkaars wordt ontstoken Vooraan in de kerk staat een herdenkings-tafel met daarop verschillende voorwerpen die de vier elementen –water-vuur-aarde en lucht- verbeelden. Op een heuveltje van zand staan waxinelichtjes, wachtend om aangestoken te worden. Door middel van gezongen en gesproken tekst worden deze avond de dierbaren herdacht. Een aantal collega’s brengt een prachtig Zweeds lied ten gehore, waarna de tekst in het Nederlands wordt voorgelezen. De gasten krijgen deze tekst en met elkaar vertolken wij het lied.

 

Het verhaal ‘De eekhoorn en de mier’ van Toon Tellegen wordt voorgelezen, waarbij het zinnetje ‘wij gaan nooit voorbij, wij niet’ blijft hangen in je geheugen. Onze huisharpiste laat met haar harpspel een diepe indruk achter. Als Leonie en Nelly, de twee andere coördinatoren, de namen van de overledenen noemen wordt door de familieleden een kaarsje aangestoken. Na afloop van de ceremonie branden er eenenvijftig lichtjes. Vijftig die de overleden bewoners herdenken en één voor hen die wij in ons hart dragen maar wiens naam vanavond niet is genoemd. In stilte zitten we bijeen en kijken naar deze zee van licht. Het is een heftig gevoel wat ons omarmt en dit gevoel brengt zo zijn eigen gedachten en herinneringen.


De nabestaanden wordt gevraagd om een schelp uit te zoeken die op de herdenkingstafel liggen, ter nagedachtenis aan hun dierbare. Met een lach en een traan wordt er na afloop van de plechtigheid bij een hapje en een drankje nagepraat en herinneringen opgehaald.