Workshop 'Muziek, geluid en stilte in de palliatieve zorg'

Door: Lara Groen 

 

Over de workshop

Door middel van opdrachten ervaar je als deelnemer aan deze workshop zelf wat muziek, geluid en stilte met je doet. Zo krijg je een beeld van wat Lara Groen als muziektherapeut in het hospice zoal doet. Het is een vogelvlucht door de mogelijkheden tot non verbaal contact. Doordat Lara met muziek direct het gevoel aanspreekt, is dat een andere ingang dan bij het voeren van een gesprek. Samen met alle andere disciplines worden verschillende kanten van de persoon zichtbaar en dat is erg waardevol voor degene die het aardse leven en zijn of haar naasten moet gaan loslaten.

 

Over Lara Groen

Lara Groen studeerde klassieke saxofoon aan het Rotterdams Conservatorium en Kunstzinnige Therapie Muziek aan de Hogeschool Leiden. Sinds 2010 is zij werkzaam als muziektherapeut in onder andere hospice Cadenza. Als docent bij de Leerhuizen Palliatieve Zorg geeft Lara trainingen aan medewerkers in de zorg om hen duidelijk te maken wat er met muziek allemaal mogelijk is, ook als je geen therapeut bent. Ook begeleidt Lara wekelijks een groep enthousiaste ouderen (genaamd 'de kunstclub') in een verzorgingshuis. Zij leren dan op allerlei manieren iets over kunst en het is mooi om te zien hoe deze mensen opbloeien als ze samenkomen. 

 

'In het hospice maak ik veel mooie dingen mee. Ik vind het prachtig om te werken met deze doelgroep (palliatieve zorg) omdat er vooral gelééfd wordt als men aan het einde van zijn leven is. Muziek kan dan een zeer waardevolle aanvulling zijn en helend werken.'              

 

<< terug naar programma