Nieuwe kleuren voor het hospice

Lucht, aarde, water en vuur
Na een aantal weken afwezigheid wachtte mij een grote verrassing toen ik het hospice binnenstapte. De benedenverdieping had een metamorfose ondergaan. En wat zo bijzonder is, het is een subtiele verandering. Natuurlijk zijn de mensen hiervoor verantwoordelijk die het werk uitvoerden, maar Jolanda van Holten, vrijwilligster en binnenhuisarchitect, bedacht het ontwerp. Met dit ontwerp brengt zij ‘De Vier Vogels’ terug naar de natuur.

Naam als inspiratiebron
Tijdens een gesprek met Jolanda geeft zij mij uitleg over de door haar gekozen kleuren voor de vier bewonerskamers, de gang en de serre. "Mijn inspiratiebron is de naam van het hospice. Vogels leven in de natuur tussen verschillende kleuren groen, blauw, geel en bruin. Het zachte blauw van de lucht, allerlei tinten groen van het gras, de planten en bomen, het geel van zon en bloemen en de warme bruine kleur van de aarde en de bomen. Van deze prachtige natuur met al haar kleuren, moeten onze bewoners afscheid nemen. Door het gebruik van deze kleuren breng ik de Nederlandse natuur naar de kamers van de bewoners,” aldus Jolanda.

Blauw, bruin, geel en groen
Jolanda koos ervoor om de vier bewonerskamers dezelfde kleur blauw op het plafond en een gelijke kleur bruin op de vloer te geven. “Deze kleuren symboliseren immers de lucht en de aarde. In de Wielewaal en de Leeuwerik kregen de muren verschillende tinten geel. De wielewaal, ook wel ‘Golden Oriole’ genoemd, is een uitgesproken zomervogel met zijn goudgele verenkleed. De leeuwerik komt in het voorjaar naar ons land als boodschapper van de lente. Het is een vogel met veel energie, die haar lied hoog in de lucht zingt. Deze eigenschappen vind ik bij de kleur geel passen. Groen past voor mijn gevoel goed bij de zwaan en de fazant. Dat zijn allebei landvogels. In de kamer die naar deze vogels genoemd zijn, koos ik daarom voor verschillende tinten groen. De zwaan verblijft voornamelijk in het water, maar leeft van gras en waterplanten en is vaak grazend in de weide te vinden. Een fazant is een echte bodemvogel die zich veel in het groen bevindt.”

Serre en tuin
De serre is in het hospice een plek waar familie regelmatig bijeen komt. Jolanda: “Dat zijn vaak mensen met stress, verdriet en soms met zware gedachten. Hier koos ik voor de genezende kracht van groen op de deuren en de kozijnen, zacht wit op de muren en een warme kleur bruin op de vloer. Daardoor kun je een gevoel van lichtheid en rust ervaren. Door de kleur groen vervaagt de grens tussen binnen en buiten. De serre wordt hierdoor als het ware een verlengstuk van de tuin. Zo wordt de aandacht ook meer naar de tuin getrokken waar vogels, planten en bloemen te vinden zijn en waar de wisselende seizoenen zichtbaar zijn. De serre nodigt uit om van de tuin te genieten om zo gedachten rust te gunnen.

Sfeer creŽren
Wat ik wilde creŽren is een sfeer van stilte, warmte en tegelijk van lichtheid, passend bij het hospice De Vier Vogels. Een sfeer die elke nieuwe bewoner welkom heet, nadat de vorige bewoner deze aarde heeft verlaten,” besluit Jolanda.

Met grote dank aan Jolanda,
Eveline Mink (vrijwilligster)

De huidige foto's op de website geven nog het sfeerbeeld weer van de oude situatie. Foto's waarop de nieuwe kleuren zichtbaar worden, volgen binnenkort.